Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Χαριστική βολή στο Θριάσιο




Το Μελετάνι είναι ο τελευταίος πνεύμονας της Δυτικής Αττικής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

«Η μονάδα βιομηχανικών αποβλήτων που σχεδιάζεται στο Μελετάνι Μάνδρας θα απειλήσει με μη αναστρέψιμη ρύπανση ένα από τα τελευταία πράσινα κομμάτια του Θριασίου Πεδίου». Αυτό τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, που κάνει μελέτες στην περιοχή.
O χώρος όπου σχεδιάζεται η μονάδα υποδοχής βιομηχανικών αποβλήτων βρίσκεται στο βουνό, σε μια δασώδη, πευκόφυτη έκταση, πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου, στο άκρο της Δυτικής Αττικής. Απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Μάνδρας και 1,5 από της Νέας Περάμου. Πριν από χρόνια, ακριβώς εκεί λειτουργούσε ένα μεταλλείο βωξίτη, που έχει εγκαταλειφθεί. Χωρίς να έχουν γίνει οι- κατά τα άλλα- απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του μεταλλείου, στην περιοχή έχει παρατηρηθεί φυσική αναγέννηση της βλάστησης. Όπως λένε οι κάτοικοι των γύρω δήμων που αντιδρούν στη δημιουργία της μονάδας, «αυτή η καταπράσινη έκταση είναι η μοναδική που έχει απομείνει στο επιβαρημένο από ρύπους και βιομηχανίες Θριάσιο Πεδίο. Δεν πρέπει να καταστραφεί...». Τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιεί στο Μελετάνι ο κ. Λέκκας δείχνουν ότι σε περίπτωση που εγκατασταθεί εκεί η μονάδα, θα κινδυνέψει από τη ρύπανση το έδαφος, το υπέδαφος, καθώς και τα υπόγεια νερά της ευρύτερης περιοχής. «Το πέτρωμα στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στο πρώην λατομείο βωξίτη όπου σχεδιάζεται η μονάδα, είναι ασβεστόλιθος, που είναι υδατοπερατός. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μόλυνση του εδάφους από τα απόβλητα που θα τοποθετηθούν εκεί. Άλλωστε, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα και όχι για αδρανή από κάποιο λατομείο. Η περιοχή δεν στεγανοποιείται».
Ο υδροφόρος ορίζοντας
Φόβους εκφράζει ο καθηγητής και για τα υπόγεια νερά: o χώρος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Θριασίου. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει, έδειξε ότι τα υπόγεια νερά και στην ανατολική πλευρά είναι επιβαρημένα με κάθε είδους ρύπους και βαρέα μέταλλα από τα κατάλοιπα της χωματερής των Άνω Λιοσίων. Σε περίπτωση που κατασκευαστεί η μονάδα και υπάρξει ρύπανση των υδάτων και από την άλλη πλευρά, τότε θα προκύψει μια «δίδυμη πορεία ρύπανσης...». Ο κ. Λέκκας σημειώνει επίσης ότι δεν έχουν μελετηθεί και άλλες παράμετροι της τοποθεσίας, όπως για παράδειγμα η σεισμική επικινδυνότητα και τα ρήγματα, καθώς είναι γνωστό ότι εντάσσεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας.
Πυκνό δάσος
Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι η μονάδα σχεδιάζεται στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του Θριασίου, «σε ένα πυκνό δάσος. Συνεπώς η οποιαδήποτε επιβάρυνση στην περιοχή θα είναι η χαριστική βολή με μη αναστρέψιμη πορεία. «Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος κατάρρευσης όλου του περιβαλλοντικού συστήματος της Δυτικής Αττικής. Το Θριάσιο είναι σε οριακή κατάσταση και στο έδαφος και στο υπέδαφος. Μια μικρή επιβάρυνση ίσως σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να απορρυπανθεί», σημειώνει. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι και ο Δήμος Μάνδρας που εξ αρχής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη δημιουργία μονάδας υποδοχής βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι, ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις. Σήμερα το απόγευμα, ο δήμος έχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στα διόδια της Ελευσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: