Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Μια χαβούζα μέσα στο δάσος










Χιλιάδες τόνοι απόβλητα της βιομηχανίας σχεδιάζεται να «θαφτούν» σε μια περιοχή του Θριάσιου Πεδίου που... επιμένει να έχει βλάστηση
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα δάσος χωμένο στο «πουθενά» της Δυτικής Αττικής, στην πλέον βιομηχανοκρατούμενη περιοχή της Ελλάδας, το Θριάσιο Πεδίο. Και αντί να το αφήσουν να ζήσει, ένας νόμος και κάποιοι επιχειρηματίες σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε χαβούζα.
Αποψη του δάσους στο Μελετάνι**Στο Μελετάνι της Μάνδρας (Τρίκερι, όπως το ξέρουν οι ντόπιοι) λειτουργούσαν μεταλλεία βωξίτη. Η γη εκεί πάνω έχει τρεις λεκάνες απορροής, επιφάνειας 72,5 χιλιάδων τετρ. μέτρων και χωρητικότητας 153.620 κυβικών. Εκεί η εταιρεία Mandreco, θυγατρική της Polyeco Α.Ε., που δραστηριοποιείται στη διαχείρηση αποβλήτων, σκοπεύει να διαθέσει απόβλητα από δύο βιομηχανίες της περιοχής και στη συνέχεια να αναπλάσει το περιβάλλον. Η προμελέτη που κατέθεσε εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οχι, όμως, και η κύρια μελέτη, από τη Νομαρχία Δυτ. Αττικής. **Η υπεύθυνη του Τμήματος Ελέγχου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, Μαρία Χρυσικοπούλου, ενημερώνοντας τους τοπικούς φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Mία από τις τρεις λεκάνες για την απορροή υδάτων, στις οποίες σχεδιάζεται να αποτεθούν τα απόβλητα.Τα τοξικά σακόφιλτρα«Υπολογίζεται να μεταφέρονται 46.550 κυβικά μέτρα αποβλήτων τον χρόνο και 80.000 τόνοι σκωρίας που είναι αποθηκευμένοι στους χώρους των εγκαταστάσεων, με ρυθμό 20.000 τόνοι τον χρόνο για 4 χρόνια και 4.500 τόνοι σκόνης/ 1.500 τόνοι το έτος. Η επιπλέον εκτιμώμενη ποσότητα σκωρίας που παράγεται είναι 40.000 τόνοι το έτος και 13.200 τόνοι σκόνης των σακοφίλτρων, ενώ θα είναι δυνατή και η διάθεση αποβλήτων παρόμοιας σύστασης από άλλες βιομηχανίες». Οι σκωρίες δεν θεωρούνται τόσο τοξικές όσο τα σακόφιλτρα, (τα ειδικά φίλτρα που τοποθετούνται στις καμινάδες των βιομηχανιών) τα οποία η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα επεξεργάζεται προτού τα θάψει. Προβλέπεται η μεταφορά 50 τόνων σακόφιλτρων «με φορτηγά που θα εκτελούν 2 ή 3 δρομολόγια την ημέρα. Η μέση ημερήσια ποσότητα σκωρίας που θα μεταφέρεται στις λεκάνες ανέρχεται στους 134 τόνους» διαβάζουμε στα πρακτικά συνεδρίασης.




Σκουριές από βιομηχανία που μεταφέρθηκαν στο Μελετάνι πριν από 7 χρόνια.**Η μελέτη απορρίφθηκε για διάφορους λόγους. Ανάμεσά τους: «Δεν υπάρχει γνωμοδότηση από το δασαρχείο για τα έργα που θα γίνουν, δεν έχει ενημερωθεί η 1η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι κοντά στην έκταση πιθανώς υπάρχουν βυζαντινά μνημεία».Επιπλέον, «η μελέτη υποβαθμίζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί από τις εργασίες που θα εκτελούνται αλλά και από τη μονάδα ανεφοδιασμού καυσίμων που θα δημιουργηθεί». Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από τη δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη.**«Από γεωλόγους ενημερωθήκαμε ότι επειδή εκεί γινόταν εξόρυξη βωξίτη, τα πετρώματα είναι σαν το σουρωτήρι: Ο,τι πέσει θα βρεθεί σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο, και προς τη θάλασσα και προς τον Ασπρόπυργο: τα πετρώματα είναι διαπερατά προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμη, η περιοχή μας είναι σεισμογενής. Με νόμο της Ε.Ε. απαγορεύεται η εναπόθεση επιβλαβών ουσιών σε σεισμογενείς και ρηγματοειδείς περιοχές» διαμαρτύρεται η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη. Ο δήμος έχει αναθέσει στο Τμήμα Γεωλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών μελέτη για το πόσο εφικτή είναι μια τέτοια κίνηση στο Μελετάνι. Τα αποτελέσματά της αναμένονται.
Ιωάννα Κριεκούκη, δήμαρχος Μάνδρας: «Επί χούντας ξυπνήσαμε ένα πρωί και βρήκαμε τις ελιές μας ξεριζωμένες. Απαλλοτριώθηκαν τα πάντα δίχως να το ξέρει κανείς. Τότε, όμως, ήταν χούντα. Σήμερα θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε δημοκρατία».Δασαρχείο και ΥΠΕΧΩΔΕ**Το Δασαρχείο Αιγάλεω δεν έχει δώσει άδεια στη Mandreco Α.Ε. κι αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι νόμιμες διατυπώσεις και η έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας. Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι υπάλληλοι του Δασαρχείου αρκετές φορές παίζουν στο Μελετάνι «κλεφτοπόλεμο» με επιτήδειους που πετούν απόβλητα, πολλές φορές και τοξικά. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 4 μηνύσεις κατ' αγνώστων για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες. **Πρέπει να αναφέρουμε, όμως, ότι το Δασαρχείο δεν φαίνεται να ενοχλείται από το αν οι τρεις λεκάνες στο Μελετάνι γεμίσουν με βιομηχανικά απόβλητα καθώς δεν είναι της αρμοδιότητάς του ο έλεγχος των ουσιών. Το βάρος για τους ελέγχους το έχουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι εδώ εντοπίζεται το επόμενο οξύμωρο: Η υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδια δεν κάνει ελέγχους αν δεν της το υποδείξει κάποιος με καταγγελία. **Τα όσα πρόκειται να συμβούν στο Μελετάνι είναι το κύριο θέμα συζήτησης στις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής. Αλλοι σχεδιάζουν κινητοποιήσεις και άλλοι μένουν πιο πίσω, καθώς φαίνεται πως αρκετοί κάτοικοι και ορισμένοι τοπικοί φορείς δεν έχουν πλήρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, τις επιπτώσεις του οποίου ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.





Στο Θριάσιο ακούγεται και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι πολλά περιβαλλοντικά εγκλήματα έγιναν με την «ανοχή» τοπικών φορέων. «Διαμαρτύρονται για το Μελετάνι, αλλά δεν κοιτάζουν το πρόβλημα με τα απόβλητα που ρίχνονται εδώ κι εκεί. Ο Ασπρόπυργος έχει γεμίσει» μας είπαν από δημόσια υπηρεσία.**Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας, Γ. Διολέτης, με τον Φ. Τσάκαλο, εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Φωνή Θριασίου», και τον αντιδήμαρχο Γ. Γιάννου, σχεδιάζουν τις κινητοποιήσεις. Μας ξεναγούν στο όμορφο δάσος και αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να πετύχουν στον αγώνα για το αυτονόητο. Δηλαδή, σε ένα παρθένο δάσος να μην ταφούν βιομηχανικά απόβλητα!«Ολα εδώ δίπλα μας;» αναρωτιέται και η Ιωάννα Κριεκούκη.



«Εδώ τα παράγουμε; Να πληρώσουν και να τα πάνε εκεί που πρέπει και με τις προϋποθέσεις που πρέπει. Τα βιομηχανικά απόβλητα είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήνουμε στους ιδιώτες».Οι ειδικές μεμβράνεςΑπό την πλευρά της εταιρείας, πάντως, στην περιβαλλοντική μελέτη αναφέρονται μια σειρά επεμβάσεων στα απόβλητα και τοποθέτηση ειδικών μεμβρανών που θα προστατεύουν το έδαφος. «Καθηγητές γεωλογίας μας είπαν ότι αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς, οι κάτοικοι της Δ. Αττικής, είμαστε θυσιασμένοι. Δε θα επιτρέψουμε τίποτε άλλο, μέχρις εδώ. Το διαμηνύσαμε και στον υφυπουργό και στον γενικό γραμματέα του υπ. Περιβάλλοντος: υπογράψτε το, αλλά δεν θα περάσει. Εσείς θα εκτεθείτε» καταλήγει η δήμαρχος Μάνδρας.**Ο Αλ. Δημητριάδης, γεωλόγος-γεωχημικός του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), είναι κατηγορηματικός: «Αυτές οι μεμβράνες είναι μια μεγάλη απάτη. Λένε πολλοί ότι αντέχουν σε θερμοκρασίες, σε τόσους τόνους και διάφορα άλλα. Ολα είναι θεωρητικά. Οσες έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, σκάνε. Εχουμε το παράδειγμα του Λαυρίου, που τοποθετήσαμε μεμβράνες για να εμποδίσουμε την όξινη απορροή και μετά από 5 χρόνια ήταν άχρηστες, σαν να μην τις είχαμε βάλει ποτέ».**Το Μελετάνι είναι πανέμορφο δάσος. Ο φωτογράφος της «Κ.Ε.» προσπαθεί να το αποτυπώσει, όταν από ένα πουρνάρι ξεπετάγεται ένας λαγός, που αμέσως εξαφανίζεται τρέχοντας. Μήπως ξέρει τι τον περιμένει;





Δεν υπάρχουν σχόλια: